حیات وحش ساکن در زیستگاه های مناطق گرمسیری استان کهگیلویه و بویراحمد در این روزهای تابستانی به همت محیط بانان سختکوش و دوستداران طبیعت آبرسانی و مراقبت می شود تا ضمن سیراب شدن از گزند شکارچیان در امان باشند.

مناطق حفاظت شده خاییز سرخ با مساحت ۳۳ هزار و ۲۳۵ هکتار، خامی با وسعت ۲۵ هزار و ۶۷۱ هکتار، دیل با ۱۰ هزار و ۳۸۱ هکتار در این روزهای گرم تابستانی که دمای هوا در برخی مناطق نقاط تا ۴۵ درجه سانتیگراد می رسد صحنه فعالیت عاشقانه محیط بانانی است که همه وقت و زندگی خود را برای آبرسانی به این حیوانات زبان بسته گذاشته اند.

فراهم کردن امکان دسترسی گونه های حیات وحش به آب یکی از وظایف انسانی است که در این سال ها شاهد ایجاد ساخت آبشخورها و مرمت چشمه ها برای تامین آب از سوی دولت و در مواردی دوستداران حیات وحش هم در این خصوص مشارکت می کنند.

صاحب نظران محیط طبیعی زاگرس اعتقاد دارند که با توجه به گستردگی زیستگاه های حیات وحش نیاز است تا شهروندان و دوستداران این موجودات زیبا در امر آبرسانی محیط بانان را در روزهای گرم تابستان همراهی کنند.

کارشناسان محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه کمبود آب احتمال ورود گونه های حیات وحش به مزارع و روستاهای اطراف مناطق حفاظت شده را ایجاد می کند می گویند: در چنین شرایطی شکار گونه های حیات وحش تشنه از سوی سودجویان فرصت طلب یا بهره برداران بیشتری می شود به همین علت آبرسانی به آنان ضروری است.

آنان با اشاره به اینکه اگر آب و علوفه حیات وحش تامین نشود آنان به اطراف روستاها و شهرها نزدیک می شوند و این یعنی افزایش خطر مرگ ناشی از تصادف در جاده‌هاست تاکید می کنند به همین علت از دوستداران حیات وحش در نزدیکی مناطق حفاظت شده انتظار می رود در صورت مشاهده حیوانات تشنه به آنان آب بدهند.

خواست که برای ساخت آبشخور،بهسازی چشمه برای حیات وحش و پرندگان مشارکت کنند.

همیاران طبیعت و مشارکت در ساخت آبشخور

سجاد مرادی یکی از شکارچیان سال های گذشته که چند سالی است با شکار خداحافظی کرده و حالا همیار محیط زیست شده اعتقاد دارد که شهروندان با مشورت با کارشناسان می توانند با بهسازی چشمه ها یا ساخت آبشخور آبی بر آتش تشنگی حیات وحش در این روزهای تابستانی داشته بریزند.

او که در سال هایی که شکارچی بود تشنگی وحوش را به چشم دیده تاکید می کند نگهداری و اطمینان از پایداری منابع آبی به‌عنوان اساسی‌ترین و حیاتی‌ترین نیاز زیستی حیات وحش در اقلیم‌های گرمسیری موضوع اساسی است تا در گرمای سوزان و طولانی مدت تابستان جان آنان به خطر نیفتد.

 

برنامه های دولت برای تامین آب حیات وحش

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: طرح آبرسانی به حیات وحش در سه منطقه حفاظت شده گرمسیری استان شامل خائیزسرخ، دیل و خامی اردیبهشت ماه آغاز و تا زمان شروع بارندگی ها ادامه دارد.

اسلام جاودان خرد افزود: در این طرح آب در مخزن های ۵۰۰ لیتری به ۳۴ آبشخور و ۹ نقطه مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد انتقال داده می شود.

وی بیان کرد:مرمت و بازسازی چشمه ها و آبشخورهای حیات وحش مناطق حفاظت شده از دیگر اقدام های محیط زیست برای تامین آب گونه های حیات وحش است.

جاودان خرد افزود: این آبشخورهای حیات وحش که در مناطق حفاظت شهرستان های مختلف استان دچار آسیب شده بودند بازسازی، مرمت و آبرسانی شدند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: با شروع فصل گرما اغلب چشمه های فصلی خشک می شوند به همین دلیل آبرسانی سیار نقش مهمی در تامین آب و پایداری حیات وحش در سطح منطقه ایفا می‌کند.

کل و بز،گرگ، گراز ،کفتار، شغال، جوجه تیغی، کاراکال (سیاه گوش) ، پلنگ، سنجاقک و انواع خزنده گان و پرندگانی چون کبگ، تیهو، شاهین ،بحری، عقاب ،بلوط خور، سارگپه در زیستگاه های حیات وحش کهگیلویه و بویراحمد روزگار می گذرانند.