برداشت غیر اصولی و بی رویه و ریشه کنی گیاهان دارویی و کوهی به دلیل نبود منابع درآمد پایدار و به تبع آن بیکاری موجود در استان باعث شده تا شاهد وضعیت نابسامان این روزهای گیاهان دارویی باشیم.
پایگاه خبری امید دنا
بهار از راه نرسیده تخریبگران طبیعت کمر بند بی رحمی به کمر بسته و به جان طبیعت افتادهاند.
فراگیر شدن ویروس ناشناخته ای به نام کرونا در جهان و درگیر کردن اغلب کشورها، همچنین کشور ما ایران و به تبع آن استان کهگیلویه و بویراحمد آنچنان با سرعت ریشه میزند که با این سرعت شیوع گوی سبقت را از علم پزشکی ربوده است، آنچنان که روزانه هزاران نفر را مبتلا و یا به کام مرگ می کشاند.
نفس راحت طبیعت در روزهای کرونایی
اما از زمانی که این ویروس به استان کهگیلویه وبویراحمد ورود کرده است روزانه آمار مبتلایان و مرگ میر رو به افزایش است و همین موضوع باعث شده که امسال یعنی سال 99 کاملا متفاوتتر از سالهای گذشته باشد، تا جایی که مردم را الزاما خانه نشین کرد، تا مثل سالهای قبل نتوانند از طبیعت بهره کافی را ببرند و طبیعت هم فرصتی را پیدا کرد تا بدون احساس ترس مزاحمت نفسی تازه کند.
در حالی که سالهای گذشته بهار از راه نرسیده و در همان اواسط اسفند تخریبگران نفس طبیعت را می گرفتند و گیاهان کوهی را که هنوز سر از زیر خاک بیرون نیاورده شناسایی و ریشه کن میکردند.
سودجویانی که از شیوع کرونا هم واهمهای ندارند
اما متاسفانه با وجود ویروس کرونا واجبار در خانه ماندن اما باز هم بسیاری از تخریبگران و سودجویان فرصت را غنیمت شمرده و با هر ابزاری بی رحمانه پیکر طبیعت را زخم می زنند.
از قطع درختان و زغال گیری گرفته تا تاراج گیاهان دارویی این سرمایه طبیعی استان و منقرض کردن آنها به طوری که اگر فرصت پیش بیاید و گشتی در شهر بزنیم با وجود خیابانهای خلوت و شهر خاموش بازار این تخریبگران همچنان داغ است.
گیاهان دارویی و خوراکی از داشته های طبیعی و نعمت خدادادی زاگرس نشینان و همچنین طبیعت استان کهگیلویه و بویراحمد است که می توان از آن به عنوان یک ظرفیت استفاده کرد اما متاسفانه سود جویان مجال فراهم شدن این فرصت را نمیدهند همانطور که کارشناسان گفته اند کهگیلویه و بویراحمد به دلیل موقعیت اکولوژیک و توپوگرافی خاص رویشگاه و خاستگاه 2 هزار و 200 گونه دارویی و خوراکی است.
وجود همین پتانسیل و ظرفیت عظیم نیز باعث شده تا کهگیلویه و بویراحمد به عنوان بزرگترین ذخیرهگاه گیاهی ایران و حتی جهان مطرح گردد و 16 درصد گیاهان دارویی کشور را دارد و 30 درصد گیاهان دارویی کمیاب جهان در منطقه حفاظت شده دناست.
این تخریبها در شرایطی بوده که برای رشد مجدد درخت و جنگل صدها سال و برای جایگزینی خاک از بین رفته هزاران سال زمان لازم خواهد بود.
کرفس، ریواس، بیلهر، موسیر، جاشیر، چویل، بومادران، پونه کوهی، برنجاسب، آویشن، زرآبی یا چای کوهی، بابونه، چوبک، جلپه، خاری، پشموک، توت سهری، میخک، انگیون، کارده، ریواس، پیاز وحشی یا تره، ختمی وحشی، بن سرخ، کتیرا، گل گاوزبان، بیلهر، خاکشیر، پرسیاوشان و چندین گونه گیاهی دیگر از مهمترین گیاهان دارویی و خوراکی این استان است و بعضی گونه های گیاهان کوهی از جمله بیلهر، بن سرخ، تره کوهی و آنغوزه در معرض خطر انقراض هستند.
سرمایهای که مفت و مجانی از چنگ میرود
آن طور که پژوهشگران هم می گویند بهره برداری بی رویه از منابع طبیعی اساسی ترین بخش اقتصاد ملی را با مشکل روبرو نموده و اما متاسفانه برداشت غیر اصولی و بی رویه و ریشه کنی گیاهان دارویی و کوهی به دلیل نبود منابع درآمد پایدار و به تبع آن بیکاری موجود در استان باعث شده تا شاهد وضعیت نابسامان این روزهای گیاهان دارویی باشیم.
محمد فرزامی از فعالان زیست محیطی هم که این روزها با دیدن غارت طبیعت دلش خون شده است در همین رابطه گفت: از کدام درد بنالیم، در این روزها و ایام که مصادف با تعطیلات آخر سال است و بسیاری از سایتها و رسانههای مکتوب و غیرمکتوب، کاغذی و دیداری گروهی به علت تعطیلات نوروزی و جمعی دیگر در حال رصد اخبار کرونا ویروس هستند و دیگر مجالی جهت پرداختن به سایر موضوعات را ندارند.
یاغیانی که پا از گلیم دراز کردهاند
گروهی غارتگر طبیعت و فرصت طلب و یاغی از قانون پا را از گلیم بی تار و پود و رنگ و رو رفته وجدان خاموش و تاریک اجتماعی خود فراتر گذاشته و با بیرحمی تمام همچون جلادان چنگیز به طبیعت شهرستان بویراحمد، یورش برده اند و نو رستههای طبیعت را نه از گردن بلکه از ریشه با تیغ جهل و فرصت طلبی خود خونین تبار مینمایند. و همچون لشکر تیمورلنگ به آنچه که این روزها از طبیعت سر از خاک به در آورده یورش برده اند.
فرزامی افزود: تیمور لنگ از پا میلنگید اما این جماعت حمله ور شده به کوه ها و ارتفاعات از عقل و اندیشه میلنگند چنین افرادی خطرشان و ضررشان بسی فراتر و بیشتر از هر تیمور لنگ و محمود افغان و چنگیز مغول است.
او افزود: این روزهاکه کرونا حمله ور شده و ملت سردرگریبان دارند و غم بر در و دیوار شهرمان سایه انداخته اگر بناچار گذرتان به چهار راه مرکزی شهریاسوج بیفتد شاهد همهمه و داد و فریاد جماعتی خواهید شد که فریاد (بیو بیلهر) آنها گوش دیوارهای بتونی شهر را کرد کرده است.
این دوستدار طبیعت تاکید کرد: جماعتی که هم به طبیعت آسیب میرسانند و هم به جهت تجمع افراد، بیکار و یا شاید هم مشتری بیلهر به دور خود به انتقال ویروس کرونا به سایر همشهریان در حال همکاری با کرونا و به خطر انداختن سلامت ملت و ساکنان شهر یاسوج هستند.
محمد فرزامی عنوان کرد: در این موقعیت خاص که در حال جنگ و مبارزه با دشمن نامرئی “کرونا” هستیم همه افراد جامعه موظفند در هر لباس و موقعیت فقط بعنوان یک شهروند به جد با سوداگران مرگ طبیعت با همکاری نهادهای امنیتی و انتظامی برخورد نمایند.
- نویسنده : ویسی